Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A mobiltelefon használata 20 évvel ezelőtt kezdett gyorsan terjedni, ma már elválaszthatatlan eszköze a mindennapi életnek. A telefon kézben tartása, a kézujjak erős igénybevétele erősen megterheli a csont- izomrendszert. Számos vizsgálat foglalkozott a mozgásszervi következményekkel. A telefonhasználat során a nyakat mereven, előre hajlított pozícióban tartjuk, a hüvelykujj pedig ismételt mozgásokat végez, a kart és az alkart nem támasztjuk alá. Ez a nyak, a vállöv és a felső végtagok statikus terhelését fokozza. A következmény fájdalom a nyakban, a hátban, a vállövben, a kézujjak zsibbadása és érzéketlensége.

A testtartás, a billentyűzet használata és az izmok igénybe vétele mind befolyásolja a következményeket. A videók nézése, az internet böngészése kevésbé megterhelő, mint a szöveges üzenetek írása. Ugyanis ezeknél a tevékenységeknél kevésbe feszülnek az izmok, a nyakat kisebb szögben hajtjuk előre. A nyak egyenesen tartása, a telefon két kézben tartása és az alkarok alátámasztása csökkenti a mozgásszervek fájdalmasságát. Napi néhány szöveges üzenet írása nem megterhelő, de 20 üzenet vagy annál több megírása, már komoly panaszokat tud okozni. Érdekes, hogy a férfiaknál ez a probléma gyakoribb, mint a nőknél, és ez arra vezethető vissza, hogy a nők gyorsabban gépelnek, így az üzenet megírására fordított idő rövidebb, így a mozgásszervek statikus terhelése kisebb. Fiatal emberek követése során, egy év alatt a mozgásszervi panaszok súlyosbodtak, de ez a romlás, az ötödik lvben már nem volt megfigyelhető. Valószínűleg az életkor előrehaladtával az életstílus megváltozik, az emberek kevesebb üzenetet írnak, valamint időközben a telefonok is megváltoztak, a méretük és kezelhetőségük könnyebb szövegbevitelt tesz lehetővé. A hangfelismeréses rendszerek is egyre korszerűbbek, ami a gépelést feleslegessé teszi.

A következőket lehet tanácsolni annak, aki a telefonján sokat ír :

Válasszon olyan készüléket, amely méreténél és súlyánál fogva a kézbe jól illeszkedik, és a kezelő felület is ergonómikus.

A telefont ha lehet, tartsa két kézben, nem a has magasságában, hanem annál magasabban, hogy ne kelljen a nyakat lehajtani nagy mértékben.

Ne egy, hanem több ujjal gépeljen.

Az alkarokat támassza alá, hogy a felső testfél statikus izomterhelését csökkenteni lehessen.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés