Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Kell-e speciális étrendet tartni a reumatológiai és immunológiai betegeknek?

Nagyon sok leírást találni, hogy az étrend miként befolyásolja a gyulladásos betegségek lefolyását. Alapvetően, pusztán táplálkozással ezeket a betegségeket gyógyítani biztosan nem lehet, de az étrend befolyásolja mind az alapbetegség lefolyását, mind a gyógyszeres kezelés hatásosságát. Az állati fehérjék bevitele gyulladáskeltő hatású. A köszvényben alacsonyabb húgysavszint könnyebben elérhető a testsúly csökkentésével az állati eredetű fehérjebevitel visszafogásával. Vegetariánus vagy vegán étrend mellett az ízületi gyulladás könnyebben tarható egyensúlyban, kevesebb gyógyszerrel érhető el az ízületi nyugalom, de gyógyszeres kezelést mindenképpen igényel. Aki nem mond le teljesen a hús fogyasztásáról, ott javasolható heti 1-2 zöldség-gyümölcs nap, amikor állati eredetű táplálékot nem fogyaszt a beteg. A szénhidrát bevitelben a komplex szénhidrátok fogyasztására kell törekedni. Nyers zöldség és gyümölcs, a rostok bevitele a testsúlykontroll mellett a székletre is jótékony hatású, a normális és rendszeres széklet biztosításhoz is hozzájárul.

Ha nem vagyok glutén érzékeny, jót tesz-e gluténmentes étrend?

Nagyon divatos a gluténmentes étrend alkalmazása akkor is, amikor nem áll fent lisztérzékenység. Orvosi szempontból csak a glutén érzékeny betegeknél kell teljesen megvonni a glutén tartalmú ételeket. Ennek ellenére, a lisztmegvonás vagy csökkentés gyakran jár a közérzet vegy más jellegű panaszok (hasi fájdalom, széklet eltérések, fejfájás) javulásával. Ennek az az oka, hogy a glutén mellett a lisztben lévő más alkotórészek is kiválthatnak intoleranciát, így elhagyásuk javíthatja az egészség érzetet. Ezeknek az állapotoknak egy részét nem cöliákia típusú glutén érzékenységnek nevezzük. A diagnózis nem könnyű, mert nincsen semmiféle specifikus eltérés, amely a betegséget alátámasztaná. Ebben az esetben elegendő a lisztbevitel csökkentése, mivel már az is sokat segíthet. Ugyanakkor az egészséges embereknél a tartós gluténmentes étrend nem biztos, hogy minden esetben egészséges. Több esetben nehézfém mérgezést figyeltek meg ilyen esetekben. A nehézfémek forrása sok esetben a rizs volt, mert azokon a területeken, ahol a rizst árasztással termesztik, a környezetszennyező nehézfémek feldúsulnak a növényekben.

Kell-e vitamint, táplálék kiegészítőket szedni?

A multivitaminok és egyéb táplálék kiegészítők szedése folyamatosan biztosan nem indokolt. A hazai időjárás miatt ősztől tavaszig indokolt a d-vitamin pótlása, szteroid szedés vagy egyéb okból fennálló csontritkulás esetén pedig egész évben. Nyomelemeket tartalmazó készítmények időszakos szedése segíthet a raktárak feltöltésében, de folyamatos szedés fémintoxikációt okozhat, ezért ez nem indokolt. A táplálék kiegészítő készítmények valóban tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, de ezek rendszerint a rendszeres és változatos táplálkozással is biztosíthatók, fokozott bevitelük gyógyító hatása nem igazolt, ezért ilyen készítmények szedését nem szoktam javasolni.

Mire jók a porcvédő szerek?

A porc alapállományát vizet erősen kötő fehérje-szénhidrát komplexek, glikoproteinek képezik. Ezek a porcmátrixot alkotó anyagok elérhetőek szájon át szedhető formában, gyógyszerek vagy táplálék kiegészítőként. A porc megbetegedésének első jele, hogy a porc alapanyag vízkötő képessége romlik, a porc felrostozódik, szétesik. Azt feltételezzük, hogy ezek a porcvédő anyagok beépülnek a porcba, azt erősítik. Ezeknek a szereknek elsősorban a prearthrosisban van kimutatott gyulladáscsökkentő hatásuk. Ez ízület megbetegedésének az a szakasza, amikor még a betegnek nincsen panasza, de a porckárosodás már elindult. Ebben a fázisban a vényre kapható nagy tisztaságú szerek alkalmazása javasolt.