Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az immunszuppresszív szerek mind mérgező vegyszerek?

Az immunrendszer működésének gátlása elengedhetetlen az autoimmun betegségek kezelésében. Az első generációs, szintetikus betegségmódosító szerek az aktivált immunsejteket gátolják, azok osztódását lassítják. Ezek közé tartoznak a chloroquin/hydroxychloroquin, a metotrexát, a szulfaszalazin, a leflunomid, a ciklosoprin A. Ezek régi, jól ismert gyógyszerek, legnagyobb előnyük, hogy az ismereteink szélesek az alkalmazhatóságukat és mellékhatásaikat illetően. Ezért a rendszeres ellenőrzések mellett biztonságosan alkalmazhatók. A biológiai szerek célzottan, egy-egy fehérje gátlásán keresztül fejti ki a hatásukat. A különböző immunsejtek hálózatos működését gátolva fejtik ki a hatásukat. Alkalmazásuk mintegy 15-20 évre nyúlik vissza, így az ismeretein szintén bőségesek, ismerjük a kezelés szabályait, amelyeket betartva hatékony kezelés folytatható kevés szövődménnyel.

Mi az a biológiai terápia?

A biológiai terápiás szereket elő sejtek készítik, mivel mindegyik nagy tömegű fehérje. A gyógyszerek lehetnek természetes vagy módosított ellenanyagok vagy ember által tervezett molekulák. A gyógyszer genetikai kódját tartalmazó DNS-t egy vírus vektorral juttatják be élő sejtbe (baktérium, gomba vagy olyan módosított daganat sejtbe), amely nagy mennyiségben gyártja a fehérjét. Ezt tisztítás után injekció formájában juttatjuk be a szervezetbe. A biológiai terápiás készítmények nagy előnye, hogy célzottan gátolnak egy-egy utat az immunrendszerben így gátolva annak aktivitását. Általános anyagcsere hatásaik nincsenek. Nem kívánt hatásként a fertőzésekre való fogékonyság növekedésével kell számolni, ezért a kezelés elindításánál mérlegelni kell az előnyök és a hátrányok egyensúlyát.

Miért kell rendszeresen laboratóriumi vizsgálatra járnom?

Az immunológiai betegségek kezelése során rendszeres laboratóriumi vizsgálatok szükségesek. Egyrészt ellenőrizni kell a kezelés hatásosságát, a gyulladásos laboratóriumi eltérések csökkennek-e, javul-e egy a gyulladás által károsított szerv működése. Másrészt a gyógyszerek okozhatnak a vérképben a máj vagy veseműködésben eltéréseket, amelyeket a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal idejekorán ki tudunk szűrni. Vannak gyógyszerek, amelyek más jellegű ellenőrzéseket is igényelnek, a chloroquin/hydroxychloroquin szedése mellett rendszeres szemészeti vizsgálat szükséges. Minden immunszuppresszív kezelés mellett rendszeresen évente részt kell venni tüdőszűrő vizsgálaton, a biológiai terápia mellett 6 havonta.

Meddig szabad fájdalomcsillapító- gyulladáscsökkentő szert szednem?

A mozgásszervi fájdalom csillapítása nem kis kihívás. A közelmúltban volt olyan gyógyszer amiről az bizonyosodott be, hogy szinte nem hat az ízületi fájdalomra, mások egyéb súlyos mellékhatások miatt kerültek ki a javaslatokból. Jelenleg a legtöbb hatásos fájdalmat csillapító gyógyszer a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő szerek közé tartozik. Ezek sokféle nem kívánt mellékhatást tudnak okozni, amely miatt az időtartam, ameddig adni tudjuk, korlátozott. A ciklooxigenáz enzimet nem szelektíven gátló gyógyszereket 1 hétig, a 2-es típusú ciklooxigenáz enzimet szelektíven gátló gyógyszereket 30 napig javasolt folyamatosan adni teljes adagban.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés