Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

2019-ben két fontos ajánlás jelent meg a térdízületi arthrosis kezelésére. Az OARSI és az ESCEO is felfrissítette a 2014-ben készült javaslatait, most ezeket tekintjük át. Mindkét szervezet nem profit jellegű, céljuk a mozgásszervi beetgségek, ezen belül is az arthrosis vizsgálata, diagnosztikus és terápiás ajánlások készítése.  Egy a Nature Reviews Rheumatology folyóiratban a közelmúltban megjelent cikk ezt a két ajánlást hasonlította össze. Annak ellenére, hogy néhány dologban ugyan eltérnek, az alapvető kezelési lépések megegyeznek. A legelső lépés a betegek ellátása a betegségükre vonatkozó információkkal. Miért alakul ki a betegség, mit lehet tenni az előre haladás lassításáért, milyen nem gyógyszerese kezelési módok állnak rendelkezésre?

A testsúly csökkentése mellett a torna a leglényegesebb eleme a nem gyógyszeres kezelésnek. Az izmok erősítése, az izomzat mozgás utáni nyújtása nem csak fájdalomcsillapító hatású, hanem a betegség előrehaladását is lassíthatja. 

Az OARSI javasolja a terápia legelején gyógytornász konzultációt is, hogy milyen speciális mozgásterápia lehet szükséges, valamint az idegrendszeri koordinációt javító mozgásformákat is, mint például a Tai Chi.

A gyógyszeres kezelés első lépcsőjét a helyileg alkalmazott nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek jelentik.

Az OARSI ajánlás ezt megelőzően javasolja a lassan ható szisztémás tüneti szerek, a vényköteles hialuronsav és glukozamino glikán alkalmazását is. Ezek a gyógyszerek kevés szisztémás mellékhatást okoznak, és sok betegnél a fájdalom hosszabb-rövidebb ideig tartó csökkenését hozzák létre. Annak ellenére, hogy az OARSI ajánlásban a paracetamol legfeljebb napi 3 g adagban feltűnik, nem tartozik a hatásos gyógyszerek közé, az alkalmazása nem kecsegtet túl sok sikerrel.

Erős fájdalom esetén a terápia következő lépcsőjét a szájon át adott nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek jelentik. Nagyon fontos, hogy a gyógyszer kiválasztásnál figyelembe kell venni a társbetegségeket és az életkort. A gyomor bélrendszeri, vese, szív és érrendszeri valamint máj betegségek erősen korlátozzák, rendszerint ellenjavallják ezeknek a gyógyszereknek a szedését. Mindig a lehető legkisebb adagú és legrövidebb idejű kezelést kell választani. A nem szelektív gyógyszerek szedését javasolt egy hétben korlátozni, a COX-2 gátló gyógyszerekét 30 napban, 65 év felett pedig ne adjunk ilyen gyógyszert. A savfüggő gyomor bélrendszeri betegségek kialakulását savcsökkent kezelés (PPI) adása előzheti meg.

Ebben a fázisban az ízületbe adott szteroid tartalmú injectio valamint hialuronsav adása csökkenti a fájdalmat.

Krónikus fájdalom esetén további gyógyszeres kezelésnek az OARSI a duloxetin antidepresszáns szedését javasolja, valamint tövid ideig enyhe opiátokat. Ez utóbbiak adását az idegrendszeri mellékhatások korlátozzák, szédülést, az elesési hajlamot fokozzák. Lassan építhetők fel emiatt, de főleg erős fájdalommal járó, súlyos, protézis beültetését igénylő térdízületi bántalom esetén jönnek szóba.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot a rendelésünkre!

Előjegyzés