Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Ezt a témát, annak ellenére, hogy nagyon érdekes, sokáig kerültem. Ugyanis nagyon sok információ kering erről a problémáról, sok laboratórium mér diamino-oxidáz aktivitást a vérből, lehet olyan készítményeket kapni, amelyekről hirdetik, hogy tartalmazzák ezt az enzimet. A gond az, hogy jól megalapozott következtetések levonására alkalmas vizsgálatoknak eléggé híján vagyunk, így sokan a betegség létét is megkérdőjelezik, illetve a diagnosztika és a kezelés is hézagos információkon alapul. Azonban úgy tűnik, hogy már elég sok adat gyűlt össze, hogy a gyakorlatban próbálkozzunk a hisztamin intolerancia megállapításával és kezelésével.

A hisztamin egy idegi átvivő anyag, amely részt vesz az allergiás és gyulladásos reakciókban, a gyomorsav elválasztás szabályozásában. Baktériumok is képesek előállítani, valamint egyes ételek nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Főleg a romlandó, nagyobb fehérjetartalmú ételekben van sok hisztamin.

A hisztaminról úgy tartjuk, hogy akkor okoz panaszt, ha a felszívódás és a lebontás sebessége nem tart lépést egymással. Ez utóbbiért a diamino-oxidáz (DAO) és a hisztamin-N-metiltranszferáz enzimek felelősek. A DAO egyes emberekben örökletesen alacsony aktivitású, lassabban bontja a hisztamint. Ha a hisztamin felszaporodik a szervezetben panaszokat és tüneteket okozhat.

A hisztamin intolerancia tünetei:

  1. bőr: kipirulás, bőrpír, viszketés, angioedema, csalánkiütés
  2. gyomor-bélrendszer: émelygés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
  3. szív-érrendszer: szapora szívverés, szédülés, vérnyomás esése
  4. légutak: krónikus orrfolyás, tüsszögés
  5. idegrendszer: fejfájás, migrén nőgyógyászat: menstruációs görcsök

A hisztamin intolerancia diagnózisa kizáráson alapul! Organikus gyomor-bélrendszeri betegséget, más mechanizmusú étel intoleranciát, táplálkozási allergiát, mastocytosist ki kell zárni a diagnózis felállítása előtt. Amennyiben a hisztamin intolerancia valószínűsége nagy, 4-6 hétre hisztamin szegény étrendet kell biztosítani, amit a hisztamin tartalmú étellel történő újraterhelés kell, hogy következzen. Ez utóbbi akkor korrekt, ha vakon végzik, sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a terhelés során került-e hisztamin tartalmú tápanyag a szervezetbe. A DAO mérése és a hisztamin lebontásáért felelős enzimek genetikai vizsgálata jelenleg nem javasolt, mert a vizsgálatok során ellentmondásosak az eredmények, szakmai ajánlásba nem kerültek bele.

A hisztamin intolerancia kivizsgálásának folyamata:

  1. Organikus és egyéb gyomor-bélrendszeri betegségek kizárása: gyulladásos értékek, vérkép, májenzimek, vesefunkció, hasi UH, bélrendszer endoscopos vizsgálata
  2. Legalább 2 hisztamin intoleranciára jellemző panasz vagy tünet jelenléte
  3. 4-6 hetes hisztamin szegény hatásossága és/vagy antihisztamin (H1 receptor gátló) jó tüneti hatása

Lehet-e kezelni a hisztamin intoleranciát?

Elsődleges a nagy hisztamin tartalmú ételek kerülése. Javasolt táplálkozási napló vezetése, valamint dietetikus bevonása az étrend megtervezésébe. DAO pótlás egy órával az étkezés előtt vagy 1-es típusú hisztamin receptor gátló szedése enyhítheti a panaszokat.

Hisztamin gazdag ételek: Szárított hús és szalámi félék, sonka, hal, sajtok, zöldségek: paprika, savanyúkáposzta, padlizsán, spenót, alkohol: főleg vörösbor, sör, pezsgő. Az alkohol fokozza hisztamin felszabadulást, így erősíti az egyéb ételekben lévő hisztamin hatását.

A fentiek csak példák, a lista koránt sem teljes. Az étrend hisztamin tartalmának meghatározásához javasoljuk dietetikus bevonását!

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés