Ezt a témát, annak ellenére, hogy nagyon érdekes, sokáig kerültem. Ugyanis nagyon sok információ kering erről a problémáról, sok laboratórium mér diamino-oxidáz aktivitást a vérből, lehet olyan készítményeket kapni, amelyekről hirdetik, hogy tartalmazzák ezt az enzimet. A gond az, hogy jól megalapozott következtetések levonására alkalmas vizsgálatoknak eléggé híján vagyunk, így sokan a betegség létét is megkérdőjelezik, illetve a diagnosztika és a kezelés is hézagos információkon alapul. Azonban úgy tűnik, hogy már elég sok adat gyűlt össze, hogy a gyakorlatban próbálkozzunk a hisztamin intolerancia megállapításával és kezelésével.
A hisztamin egy idegi átvivő anyag, amely részt vesz az allergiás és gyulladásos reakciókban, a gyomorsav elválasztás szabályozásában. Baktériumok is képesek előállítani, valamint egyes ételek nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Főleg a romlandó, nagyobb fehérjetartalmú ételekben van sok hisztamin.
A hisztaminról úgy tartjuk, hogy akkor okoz panaszt, ha a felszívódás és a lebontás sebessége nem tart lépést egymással. Ez utóbbiért a diamino-oxidáz (DAO) és a hisztamin-N-metiltranszferáz enzimek felelősek. A DAO egyes emberekben örökletesen alacsony aktivitású, lassabban bontja a hisztamint. Ha a hisztamin felszaporodik a szervezetben panaszokat és tüneteket okozhat.
- bőr: kipirulás, bőrpír, viszketés, angioedema, csalánkiütés
- gyomor-bélrendszer: émelygés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
- szív-érrendszer: szapora szívverés, szédülés, vérnyomás esése
- légutak: krónikus orrfolyás, tüsszögés
- idegrendszer: fejfájás, migrén nőgyógyászat: menstruációs görcsök
A hisztamin intolerancia diagnózisa kizáráson alapul! Organikus gyomor-bélrendszeri betegséget, más mechanizmusú étel intoleranciát, táplálkozási allergiát, mastocytosist ki kell zárni a diagnózis felállítása előtt. Amennyiben a hisztamin intolerancia valószínűsége nagy, 4-6 hétre hisztamin szegény étrendet kell biztosítani, amit a hisztamin tartalmú étellel történő újraterhelés kell, hogy következzen. Ez utóbbi akkor korrekt, ha vakon végzik, sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy a terhelés során került-e hisztamin tartalmú tápanyag a szervezetbe. A DAO mérése és a hisztamin lebontásáért felelős enzimek genetikai vizsgálata jelenleg nem javasolt, mert a vizsgálatok során ellentmondásosak az eredmények, szakmai ajánlásba nem kerültek bele.
- Organikus és egyéb gyomor-bélrendszeri betegségek kizárása: gyulladásos értékek, vérkép, májenzimek, vesefunkció, hasi UH, bélrendszer endoscopos vizsgálata
- Legalább 2 hisztamin intoleranciára jellemző panasz vagy tünet jelenléte
- 4-6 hetes hisztamin szegény hatásossága és/vagy antihisztamin (H1 receptor gátló) jó tüneti hatása
Lehet-e kezelni a hisztamin intoleranciát?
Elsődleges a nagy hisztamin tartalmú ételek kerülése. Javasolt táplálkozási napló vezetése, valamint dietetikus bevonása az étrend megtervezésébe. DAO pótlás egy órával az étkezés előtt vagy 1-es típusú hisztamin receptor gátló szedése enyhítheti a panaszokat.
A fentiek csak példák, a lista koránt sem teljes. Az étrend hisztamin tartalmának meghatározásához javasoljuk dietetikus bevonását!
Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés
Üdvözlöm! 10 hónapos gyereket is vizsgálnak?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv. Mertzné Tamása Mónika
Tisztelt Mertzné Tamása Mónika!
Felnőtt szakrendelésünk van, 16 éves kor felett tudunk csak beteget fogadni.
Üdvözlettel: dr. Sütő Gábor