Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A nyár, a nyári szabadság sokszor nem kis kihívást jelet a szervezetünk számára. Az immunrendszert is erősen igénybe veszi, az immunbetegeknek pedig különösen vigyázni kell sok mindenre.

A betegségek jelentős része, eltérően viselkedik a különböző évszakokban. Az autoimmun betegségek közül a lupus aktivitása nagyon függ a napfénytől. A betegség kiváltásban az ultraibolya sugárzásnak nagy szerepe van, a bőrtünetek a napfénynek kitett területen jelentkeznek elsősorban, de a napsütés hatására a belszervi gyulladás is fellángol. Ezért a lupusos betegnek tartózkodni kell a napozástól, magas védőfaktorú naptejet kell alkalmazni, a test és az arc felületének védelméről gondoskodni kell. A nyár második felében javasolt egy laboratóriumi kontrollt beiktatni, hogy gyulladásos eltérések jelen vannak-e, különös tekintettel a vizelet vizsgálatára, mivel az abban észlelt eltérések korán jelzik a betegség aktiválódását. Az ízületi gyulladások közül a rheumatoid arthritis sem nyugszik meg a nyáron. Ebben a betegségben a hőhatásra kell odafigyelni, a meleg fürdők belobbantják az ízületi aktivitást. Ugyanez vonatkozik a pikkelysömörhöz társuló arthritisre is, kerülmni kell a meleghatást, habár a nem túl meleg magas sótartalmú gyógyvíz és a napfény a bőrtünetekre viszont jótékony hatású, de a túlzott napozás itt is kerülendő.

Minden ember így beleértve az immunbetegeket is a nyári időszakban szembe kell nézzen bizonyos veszélyekkel. Ebben az időszakban gyakoriak a hasmenést okozó bakteriális fertőzések. Salmonella, Yersinia, Coli baktérium okoz gyakran fertőzéses gastroenteritis. Ebben az időszakban fertőz a Giardia lamblia nevű protozoon (amőba jellegű élőlény), amely hasmenéses panaszokat okoz. Ezek a kórokozók szájon keresztül fertőznek. Törekedni kell a friss ételek fogyasztására, a zöldség és gyümölcsfélék alapos megmosására, az ételeket nem célszerű tárolni, fagyasztani. A fertőzésveszélyt jelentő helyeken, mint például a tömegeket ellátó helyek kerülése javasolt az immunbetegek számára, ha ezek igénybevétele elkerülhetetlen, nagyon alaposan be kell tartani a személyi higiénét.

A korona vírus fertőzés ismét erősödni látszik a környező országokban. A vírusról egyre többet tudunk. A súlyosabb kimenetelt elsősorban a magasabb testsúlyú embereknél lehet észlelni, valószínűleg nem marad vissza tartós védettség a fertőzést követően, és olyan terápia, amely ezt a betegséget célzottan gyógyítja, még nem áll rendelkezésre. Az immunbetegek viszont nem tűnnek esendőbbnek ebben a betegségben. Továbbra is a megelőzés a legfőbb védelemi lehetőség továbbra is.

Az immunológiai betegségek kezelésében számos gyógyszert alkalmazunk, amelyek az immunrendszer aktivitását gátolják. Ezek felfüggesztése megelőzési célzattal nem javasolt, viszont fertőzésben átmenetileg változtatni kell a gyógyszerek adagján. Az immunszuppresszív szerek dózis csökkentendő vagy teljes felfüggesztés is megfontolandó, a szteroidoknál viszont akár emelés is indokolt lehet.

Mi lehet a legfontosabb tanács az immunbetegeknek? Ha nagyon nem muszáj, akkor ne utazzanak. A nyaralás, de akár a munkahelyi és otthoni környezetben fokozottan figyeljenek a tisztaságra, a személyes higiéniára, a védőeszközök alkalmazására. A gyógyszeres kezelést ne függesszék fel, nincsen rá ok.

Oldal aljára:

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés