Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A hét egyik legérdekesebb híre, hogy Kuba sikerrel alkalmaz két gyógyszert  a korona vírus okozta súlyos szövődmények kezelésében. A hírt megelőző 9 napban 200 fertőzésből mindössze kettő végződött halállal. Mi lehet ez a két gyógyszer, amelyeket a saját maguk tükrében fejlettnek tartott egészségügyi ellátó rendszerek nem alkalmaznak? Ennek próbáltam a nyomára jutni. És itt jött a meglepetés. Kuba számottevő biotechnológiai fejlesztéssel és exportképes termelő kapacitással rendelkezik.

Az első gyógyszernek elég gyorsan a nyomára lehetett jutni. Ez az itolizumab, amely eredetileg egy indiai gyógyszergyár, a BIOCON biológiai terápiája, de már a világban több felé gyártják. A gyógyszer egy antitest, amely az immunsejtek egy speciális csoportjának, a T lymphocytáknak a felszínén található CD6 fehérjéhez kötődik. A CD6 fehérje egy kostimulációs molekula, amely lehetővé teszi, hogy más sejtek kapcsolódása T lymphocytákhoz, ezek aktiviációját, érését, ciktokin termelését fokozza. Amennyiben a CD6 faktort egy antitesttel lefedjük, nem jön létre kapcsolat az aktivációt létrehozó sejttel, így az immunsejtek kevesebb gyulladáskeltő fehérjét, citokint termelnek. A gyógyszert a fejlesztő cég eddig a psoriasis, a pikkelysömör kezelésére törzskönyvezte, de a hírek szerint bíztatóak a vizsgálatok a korona vírus okozta szövődmények enyhítésére.

De mi a másik gyógyszer? Ennek a nevét nem árulják el, csak annyit tudunk róla, hogy egy kubai fejlesztésű biotechnológiai termék, amelyet II. fázisú klinikai vizsgálatban tesztelnek Rheumatoid arthritis kezelésében. A két gyógyszer segítségével a 80%-os halálozást sikerült 80% túlésére átfordítani, állítják a kubai tudósok. Rövid nyomozás után találtam rá a CIGB-814 jelű gyógyszerre, amelynek I. fázisú vizsgálatán vannak túl. Ez a készítmény, habár az elv nem új, de máshogy működik, mint az eddig engedélyezett biológiai készítmények. Ez a fehérje az emberi hősok fehérje-60 (HSP60)-ból készült ligand, amelyet az emberi szervezetbe injekció formájában adnak be. Ez a fehérje az immunrendszerben toleranciát indukálva hozza létre a gyulladáscsökkentést. Az első fázis tapasztalatai szerint a rehaumatoid arthritisre jellemző anti-CCP antitest mennyisége, és ezzel párhuzamosan a betegség aktivitása is csökken. Ezek szerint Kuba mind technológiailag, mind anyagilag képes egy ilyen gyógyszer kifejlesztésére, drukkolok, hogy sikeres legyen.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés