Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az influenzavírus okozta fertőző légúti betegség, az orr, a torok és időnként a tüdő gyulladásával jár. Enyhétől a súlyos fokig terjedő betegséget okoz, akár halálhoz is vezet. Az influenzavírusok négy típusa létezik: A, B, C és D. Az emberi influenza A és B vírusok szinte minden télen időszakos járványjárványokat okoznak, az általuk okozott betegséget szezonális influenzának is nevezik. Az A influenzavírus az egyetlen, amelyről ismert, hogy influenzajárványt, azaz az influenza-betegség globális járványát okozza. Pandémia akkor fordulhat elő, amikor új és eltérő A influenza vírus jelentkezik, amely hatékonyan terjed, így egy időben fertőz sok embert. A C típusú influenzafertőzések általában enyhe betegségeket okoznak, és nem gondolják, hogy emberi influenza járványokat okoznak. Az influenza D vírusok elsősorban a szarvasmarhákat érintik, és nem ismert, hogy embereket fertőznek vagy betegségeket okoznak. Az influenza szezonban az influenza különböző típusai (A és B) és altípusai okoznak betegséget.
Az A influenza vírusokat altípusokba osztják a vírus felületén levő két fehérje alapján: hemagglutinin (H) és neuraminidase (N). 18 különböző hemagglutinin altípus és 11 különböző neuraminidáz altípus létezik (H1 – H18 és N1 – N11). Míg potenciálisan 198 különböző influenza A altípus kombináció létezik, a természetben csak 131 altípust fedeztek fel. Az A-influenza vírusok jelenlegi altípusai, amelyek rendszeresen fertőzéseket okoznak az emberekben, a következők: A (H1N1) és A (H3N2).

Leggyakoribb tünetek: láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás vagy az orr eldugulása, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Ritkán, inkább gyerekeknél hányás és hasmenés jelentkezik. A betegség rendszerint hirtelen jelentkezik.

Az influenzavírusok elsősorban apró cseppek révén terjednek, amikor az influenzában szenvedők köhögnek, tüsszentnek vagy beszélgetnek. Ezek a cseppek a közeli emberek szájába, orrába szállhatnak le. Az ember úgy is elkaphatja a betegséget, ha hozzányúl olyan felülethez vagy tárgyhoz, amelyen influenzavírus van, majd megérinti saját száját, orrát vagy esetleg a szemét.

Az influenzaban szenvedő emberek többsége néhány nap alatt, kevesebb mint két hét alatt gyógyul, de néhány embernél az influenza következtében szövődmények alakulnak ki (például tüdőgyulladás), amelyek közül néhány életveszélyes lehet és halálhoz vezethet.
Az arcüregek és a fül fertőzése az influenza közepes mértékű szövődményei, a tüdőgyulladás a súlyos szövődmények közé tartozik. Ez utóbbit okozhatja az influenzavírus-fertőzés önmagában, vagy a vírus és baktériumok együttes fertőzése is bekövetkezhet. Az influenza által kiváltott egyéb súlyos szövődmények lehet még szívizomgyulladás, az agy (encephalitis) vagy az izomzat (miozitisz, rabdomiolízis) gyulladása. Nem ritkán több szerv elégtelensége is egy időben következik be, gyakori a légzési és veseelégtelenség társulása. A keringési rendszer megbetegedése agyi inzultusokhoz, átmeneti keringési zavart (TIA-t), strokeot eredményez Az influenzavírus-fertőzés extrém gyulladásos reakciót is kiválthat, szepszishez vezethet, amely egy életveszélyes szövődmény. Az influenza a krónikus egészségügyi problémákat is súlyosbíthatja. Asztmában szenvedő embereknek gyakoribbá válnak az asztmás rohamaik, a krónikus szívbetegségben szenvedők is az állapot romlását szenvedhetik el. Influenza szezonban nem csak az influenzával kapcsolatos halálozás emelkedik meg, hanem a betegséggel látszólag össze nem függő egyéb halálozások is.

  A szövődmények által leginkább érintett betegek: 65 évnél idősebb felnőttek, egy vagy több krónikus betegségben szenvedők, 2 évnél fiatalabb gyermekek, várandós nők és a szülés után még két hétig, ápolási otthonokban és más tartós gondozási létesítményekben élő emberek.

Az influenza szezon már lejárt, de miért érdekes most ez a betegség? Ha végigolvassuk, az elmúlt hetekben a koronavírusról összegyűjtött információk kísértetiesen hasonlítanak a fentebb leírtakra. Sok tucat vírus okoz alsó vagy felső légúti gyulladást. Ezek között vannak nagyon jól végződőek, de vannak nagyon aggresszívek is.

Ebben a pillanatban a leggonoszabb légúti vírusfertőzés a koronavírus okozta megbetegedés. Nagyon magas a betegszám és főleg azoké a betegeké, akik szinte egy időben igényelnek intenzív ellátást. Emiatt az egészségügyi rendszer sok helyen túlterheltté vált, a halálozás is megugrott.

Sok gyógykezelést kutatnak, védőoltás is úton van. Az eredmények sok tekintetben bíztatóak, de a védekezésre jelenleg mégis csak a  vírus terjedésének lassítása áll.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés