Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A mozgásszervi betegségek elég  gyakoriak, minden hetedik orvos-beteg találkozás valamiféle mozgásszervi panasz, elsősorban fájdalom miatt történik. Az ízületi gyulladások alig 1-2%-a immunológiai eredetű, mégis ezzel foglalkoztunk a legtöbbet az elmúlt évtizedekben, és a degeneratívnak tartott ízületi elváltozásokkal kevesebbet. Manapság pedig úgy tűnik, hogy ennek a betegségnek az ellátása több problémát okoz, mint az arthritisek. Ezt az érzetet erősítette meg egy friss cikksorozat, amely Clinical and Experimental Rheumatology újságban jelent meg. Az egész kötetet az arthrosisnak szentelték, ami merőben újdonság, ekkor figyelmet ez a betegség régen kapott, és mondhatjuk, hogy forradalmian új megközelítésbe helyezte a betegséget.

Az arthrosis ugyan akkora terhet, leginkább fájdalmat és mozgáskorlátozottságot  jelent a beteg számára, mit a rheumatoid arthritis.

Pedig a hagyományos orvosi gondolkodásban, az arthrosis még mindig a WHO által nem is olyan régen, 2003-ban kiadott állásfoglalás szerint szerepel: a reumatoid arthritis sokkal súlyosabb rokkantságot okoz, mit a térd arthrosisa. Az arthrosist a természetes öregedés résznek tekintetjük, és a beteg részéről elfogadást követel, kezelni nem lehet. Ez a hozzáállás a „kollektív bölcsesség” terméke, és nem a tudományos megközelítésé. Ha alaposan, közelebbről is megvizsgáljuk a degeneratív eredetű mozgásszervi betegséget, akkor komoly kórkép, amelynek jelentős költsége van mind a társadalom, mind a beteg számára, kifejezett halálozással. Sajnos nagyon kevés tudományos közlemény született negyven év alatt, mindössze nyolc, és egy felmérés készült, amelyek az arthrosis és a rheumatoid arthritis tulajdonságait hasonlítják össze. Ezek áttekintése azonban érdekes adatokat adott:

Az arthrosis semmivel sem enyhébb betegség, mind a rheumatoid arthritis, ugyan úgy rokkantsághoz és a mozgásszervek funkciójának romlását okozza, sőt a fájdalom még erősebb is, mint rheumatoid arthritisben. A két betegség aktivitása jelentősen változott az elmúlt négy évtizedben. A rheumatoid arthritis okozta fájdalom csökken, a betegség enyhébbé vált, míg az arthrosis súlyosbodott. Ugyan ez vonatkozik a mozgásszervek fizikai funkcióira is. 2013 előtt a rheumatoid arthritis okozta funkcióvesztés jelentősebb volt mint az arthrosis, ami napjainkra megfordult.  Az is figyelemre méltó, hogy habár az arthritisek kezelésére rengeteg pénzt költöttünk és költünk, ez a fájdalomcsökkenésben és a funkció javulásban kevésbé tükröződik. A rokkantságot számos tényező befolyásolja.

Mindkét betegségben a károsodott ízületek számával arányos a rokkantság mértéke, de nem csak maga a betegség határozza meg a funkcióvesztést, hanem ennél is többet nyom a latba a szociális helyzet – rosszabb szociális helyzetben súlyosabb a betegség – és a munkahelyi tényezők.

Mindkét betegség jelentős jövedelem csökkenéssel jár. A nők 26-30,2 %-át, a férfiak 47,5-63 %-át keresik az egészséges emberek jövedelmének. Eza jövedelem kiesés akár az össznemzeti termék (GDP) 1%-át is elérheti, felér egy kisebb természeti katasztrófával. Ha mindent egybe veszünk, akkor az arthrosis és a rheumatoid arthritis, habár orvosi szempontból két eltérő betegség, a beteg és a társadalom szempontjából  nagyon egyformán viselkedő kórképek. A fájdalom és a rokkantság mértéke mindkét kórképben hasonló, az élethelyzetet, a jövedelem termelő képességet egyformán rontja. A két betegséghez egyforma gondolkodással kell hozzáállni.

Ha az arthrosis ennyire komoly betegség, mit lehet tenni? Sajnos a lehetőségeink nagyon korlátozottak. Ha az arthrosis súlyos fokú, jelentős a porcvesztés, az ízfelszínek deformálódtak, akkor szinte csak egyetlen megoldás van a műtét, protézis beépítése. Korai betegségben, amikor még van lehetősége az ízületnek regenerálódni, a mozgás és a korai ízületvédő porcgyógyszerek segíthetnek. Meggyógyítani ezek sem tudják a betegséget, de a csont-ízületi átépülést időben el tudják tolni, csökkenteni tudják a panaszokat. A mozgásban a kis terheléssel végzett gyógytorna, úszás a leghatásosabb, de egyéb rendszeres sport is jótékony. TRX, aerobic, akár konditermes edzés segíthet karban tartani a mozgásszerveket. Erősebb fájdalomban elsősorban lokális gyógyszerek javasoltak, de rövid kúrákban nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek is adhatók. A szteroidok szisztémásan adva nagyon hatásosak, de túl sok a mellékhatás, valamint a betegség szteroid függő lesz, így ellenjavalltak. A porcgyógyszerek, mint a kondroitin szulfát, glükozamino-glukán, kollagén készítmények számos változatban kaphatók. Sokáig úgy gondoltuk, hogy a porcba beépülve „építik” a porcot, de ma már egyre világosabb, hogy egy általános gyulladáscsökkentő hatásuk van, és így járulnak hozzá nem csak az ízület megtartásához, hanem egyéb jótékony anyagcsere hatásuk is van.

Forrás: Clin. Exp. Rheumatol. 2019; 37(Suppl. 120): S7-S17.

Betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés