Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A Hashimoto thyroiditis

A pajzsmirigy gyulladásokról már írtam korábban. Nem ritka betegségcsoport, de ezen belül is különösen gyakori a pajzsmirigy autoimmunnak tartott gyulladása a Hashimoto thyroiditis.

Már több mint 100 évvel ezelőtt Hashimoto Hakaru patológus és sebész írta le a betegséget 1912-ben. Jellegzetesége, hogy a pajzsmirigyben lymphocytás gyulladás alakul ki, amely a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit elpusztítja, ezek helyét kötőszövet foglalja el. A beteg panaszai és tünetei ennek megfelelően alakulnak. A gyulladás miatt a pajzsmirigy szövete aktívabb a szokásosnál és több hormont, thyroxint és trijód tironint bocsájt ki magából. A vérben megnövekedett hormonmennyiség az agyalapi mirigy pajzsmirigy működést serkentő TSH hormon termelés szorítja vissza, ennek csökkenlése hívja fel a figyelmet a betegségre. Az enyhe pajzsmirigy túlműködés a betegnél fokozott étvágyat, fogyást, gyakori székelést, szapora szívverést, meleg intoleranciát és fokozott izzadást vált ki. Az idő előrehaladtával a pajzsmirigy hormontermelése csökken, a TSH emelkedik, kialakul a pajzsmirigy alulműködés képe. Ez nehezen diagnosztizálható kórkép, a betegek nem ritkán hónapokig, sokszor évekig bolyonganak panaszaikkal orvosról-orvosra. Jellemző a fáradékonyság, a testsúly növekedése, izomgyengeség, a teherbíró képesség csökkenése. Súlyos esetben a beteg alig tud mozogni, az izomrostok szétesését jelző enzim, a kreatin kináz is megemelkedik. A betegek fázékonyak, könnyen kialalkul a kezek keringési zavara (Raynaud jelenség), kétoldali kéztőalagút szindróma miatt a kézujjak zsibbadása. A vérzsírok – mind a koleszterin, mind a triglicerid –  megemelkednek.

A pajzsmirigy gyulladása gyakran okoz feszítő érzést a nyakon, időnként kialakul nyelési zavar vagy rekedtség.

A betegség egyszerűen állapítható meg. Meg kell mérni a vérben a TSH-t, és a pajzsmirigy hormonokat. El kell végezni egy nyaki ultrahang vizsgálatot, hogy tudjuk, mekkora pajzsmirigy van-e benne göb. A betegség okát nem tudjuk, de annyi ismert, hogy a pajzsmirigy immunsejtes beszűrtsége okozza a mirigy pusztulását és kötőszövetes átalalkulását. Ezt szövettani vizsgálattal igazolni lehet, de csak akkor végezzük, ha göb látható, amely felveti rosszindulatú betegség lehetőségét. A vérben jellegzetes autoantitestek vannak, amelyek közül a pajzsmirigy egyik hormonja, a peroxidáz (thyroidea peroxidáz = TPO) elleni autoantitest jelenléte diagnosztikus. Ha ez jelen van, a betegség egyértelmű. Az azonban nagyon fontos, hogy az antitest önmagában nem igényel kezelést, csak a gyulladás kiváltotta működészavar. Mivel előbb-utóbb a pajzsmirigy hormonok hiánya okozza a gondot, ezek pótlása szükséges. Ezt reggel étkezés előtt 30 perccel bevett hormonkészítménnyel lehet megoldani.

A betegség önmagában jól kezelhető, nem befolyásolja negatívan sem az életminőséget, sem a várható élettartamot. Azonban van más tekintetben jelentősége.

Egyrészt része lehet több, rendszerint a belső elválasztású mirigyet érintő autoimmun betegségnek, valamit társul szisztémás autoimmun kórképekkel. Az autoimmunintásnak nagyon jó jelzője, ha a Hashimoto thyroiditis jelen van, akkor számolni mell más autoimmun betegségekkel is, érdemes a betegeket ezirányban is vizsgálni.

Az anti-TPO jelenléte ezen túlmenően negatívan befolyásolja a fogamzást. Azoknál a nőknél, akiknél jelen van, a várandósság nehezebben jön létre, ezért terméketlenség esetén ellenőrizni kell a pajzsmirigy funkciót és immunszerológiai vizsgálattal az antitestek jelenlétét.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés