Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Mozgásszervi panaszok vizsgálata esetén a figyelem sokszor csak a csontokra és az ízületekre korlátozódik, és így gyakran negatív eredménnyel zárul.A mozgásszervi fájdalom igen gyakran jelentkezik az ízületeket és a csontokat körülvevő lágyrészekben. Nem ritka kórképek, a lakosság 3-5%-a is érintett lehet valamelyik betegség által.

A lágyrész eredetű fájdalom öt nagy kategóriába osztható:

  1. Tendinitisek és bursitisek: az ínakat borító hüvelyek, valamint az izmok, inak, szalagok elcsúszását biztosító tasakok, a bursák gyulladása.
  2. Strukturális elváltozások: lúdtalp vagy hypermobilitás szindróma.
  3. Neurovasculáris kompressziós szindrómák: ideg és ér összenyomatás rendszerint a testünkben elhelyezkedő alagutakban.
  4. Regionális myofasciális fájdalom: kisebb területek túlérzékenysége jellegzetes nyomáspontokon.
  5. Generalizált fájdalom szindróma: fibromyalgia, multiplex tendonitis-bursitis szindróma.

A fájdalom mellett az izmok merevsége, ügyetlensége is gyakori panasz. Ezeknek a betegségeknek közös tulajdonsága, hogy minél kiterjedtebb a fájdalom, annál nehezebb a kezelés, valamint szorosan összefüggenek hangulati változásokkal, krónikus fáradtság szindrómával, alvászavarral, nem kielégítő alvással.  A neuroendocrin rendszer zavar kimutatható ezeknél a betegeknél, valamint az immunendszerben gyulladást okozó gének is aktívak, de ezek szerepe a betegség kialakulásában még nem tisztázott. A fibromyalgiás betegeknél a fájdalomérzet kóros feldolgozása észlelhető. Jellegzetes tünet az allodynia, amely az egyébként fájdalmatlan ingerek fájdalmasnak történő megélését jelenti. A gyakorlatban a fibromyalgiás érzékenységi pontok megnyomásával lehet vizsgálni.

A diagnózisban lényeges a gyulladásos laboratóriumi eltérések vizsgálata.

Vérsüllyedés, CRP, teljes vérkép, Na, K, Ca, CN, kreatinin, GOT, GPT, TSH vizelet vizsgálattal ki lehet szűrni azokat a leggyakoribb betegségeket, amelyek lágyrész gyulladáshoz és következményes fájdalomhoz vezetnek.

Amennyiben a szűrővizsgálatok nem mutatnak eltérést, további vizsgálatok rendszerint nem szükségesek. Amennyiben a kórtörténet is indokolja további laboratóriumi vizsgálatok is indokoltak lehetnek: ANA, anti-CCP antitest, reuma faktor, HIV és Lyme szerológia, C hepatitis meghatározás is elvégzendő.

Az egyes betegségek további műszeres vizsgálatokat igényelnek. Egyszerű röntgen felvétel strukturális eltéréseket mutat ki. Mozgásszervi ultrahang vagy MR képalkotás a lágyrész gyulladások meglátására alkalmas, ha vérbőséggel vagy folyadékképződéssel járnak. Ideg összenyomást elektroneuronográfiával lehet alátámasztani.

Tüneti kezeléssel, tornával, mozgásterápiával meleg vagy hideg kezeléssel lehet megpróbálni a panaszok enyhítését. Hangulati ingadozások, alvászavarral járó esetekben antidepresszánsok segíthetnek. Szisztémás fájdalomcsillapítás sokszor hatásos, de mellékhatások kialakulása miatt nem mindig szabad tartósan gyulladáscsökkentő szereket adni. Lokális kezelés tapaszok, gélek, krémek formájában nagyon gyakran hatásos, akárcsak az injectiós kezelés gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító szerekkel. A szteroid típusú gyógyszerek lokálisan adva kevés mellékhatás mellett jó helyi gyulladáscsökkentést érnek el.

A lágyrész reumatizmusok kivizsgálása és kezelése nagyon összetett feladat, sokféle laboratóriumi és műszeres vizsgálatot igényelnek. Ezek elvégzése sokszor időigényes, de érdemes utánajárni a panaszok eredetének, hogy minél adekvátabb kezelésben részesüljön minden beteg.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés