Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A testsúly és testösszetétel nagyon sok tényezőn múlik. A kalória bevitel, a mozgás, a vegetatív idegrendszer és a hormonális szabályozás együttműködése szükséges az optimális testsúly és testalkat kialakításához. Ebbe a rendszerbe számos ponton alakulhat ki zavar, amely elhízásban vagy akár kóros soványságban nyilvánul meg. Akármelyik irányban mozdul el a testsúly, sokszor komoly problémákat okoz a szervezetünk működésében. Az elhízás anyagcsere és érrendszeri hatásairól rengeteg ismertünk van, sokszor esik szó róla. A cachexia eredetileg az étvágy kóros, jelentős fogyáshoz vezető csökkenesét jelentette. Manapság

a cachexia a testtömeg súlyos fokú, kóros, betegséget jelentő csökkenését jelenti.

A cachexiáról is szó szokott esni, de kevesebbszer, és a következményeiről még ritkábban. Szervi betegségek, mint a daganatos kórképek, hormonális zavarok, felszívódást károsító bélrendszeri betegségek, gyulladásos és autoimmun betegségek gyakran okoznak jelentős testsúly vesztést. A szervi betegségeken túl a pszichiátriai betegségek közül az anorexia nervosa és a bulimia nervosa jár jelentős testsúly vesztéssel. Az anorexia nervosaban, amely az étvágy kóros csökkenésében és súlyos fogyásban nyilvánul meg , kóros a testséma. Emiatt a beteg még csontsoványan is kövérnek érzi magát, tovább diétázik. A bulimia nervosaban a kóros falási rohamok, majd az étel hánytatás útján történő eltávolítása történik. Ezekben a betegségekben a személyiség zavara vezet étkezési anomáliához, és súlyos testsúlycsökkenéshez vezet.
Az anorexia athletica is kóros soványsággal jár. Ebben a betegségben a fokozott testedzés az, amely miatt csökken a testsúly és jelentős mértékben megfogyatkozik a zsírszövet.

Ennek további szövődményei vannak, a menses késik vagy a már normális menstruációs ciklus megszűnik, amenorrhea alakul ki. Mindezt a csonttömeg kóros csökkenése, kíséri, amely csontritkulás képében jelentkezik. A betegségnek van életet veszélyeztető szövődménye is, a sóháztartás felborulása súlyos szívritmus zavart okozhat, amely halálos is lehet. A betegség további következményét a kóros csonttörések képezik, a fokozott igénybevételnek kitett testrészeken a csontok a fizikai terhelésre eltörnek. Ilyen törés gyakran a lábközép csontok stressz törése. Az anorexia, az osteoporosis és az amenorrhea együttes megjelenését
                                                                                női atléta triász

elnevezéssel is szokták illetni. Ebben az elváltozásban, nem a személyiségzavar vagy a kóros testséma az elsődleges, hanem a fokozott testmozgás és a táplálkozás erős kontrollja.
Lényeges, hogy a triász együttesen ritkán jelenik meg, a betegek néhány százalékában csak. Két tünet 5-10 % körüli előfordulású, egy tünet a betegek negyedében vagy harmadában jelenik meg. Leggyakoribb az evészavar, ezzel egyforma mértékben az amenorrhea van jelen, a csontvesztés önmagában ritka, mivel a kialakulásához több idő és egyéb tényezők is kellenek. A betegség gyakoribb a soványsággal járó sportágaknál és azoknál, akik hetente 16 óránál többet edzenek. Különösen az esztétikai sportágakban kell ezzel a jelenséggel számolni, de atlétika, kerékpározás, futás mellett is kialakulhat.
A betegség kivizsgálása összetett feladat. Nagy fokú fogyás esetén szükséges a szervi okok vizsgálata. Fel kell tárni a beteg motivációit, az edzésprogramját és a táplálkozást át kell tekinteni. Ez utóbbiak rendszerint könnyen korrigálhatók, mivel a kóros soványság és annak következményei, pszichés zavar hiányában a mozgás és a táplálkozás összehangolásával visszafordíthatók. Pszichés eltérés esetén pszichiáter vagy pszichológus segítségét kell igénybe venni, ami összetettebb feladat és időigényesebb is.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés