Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Vagy nem kell, féljetek? Játék a szavakkal, de ez a parafrázis jól leírja a dilemmát, hogy sok zűrzavar van akörül, hogy immunológiai vizsgálatra vérvételt mikor kell végezni.

A szerológia alapvetően a vérsavó (szérum) vizsgálatát jelenti. Manapság az immunrendszer által termelt antitestek kimutatását értjük alatta, és nem csak a vérsavóból, hanem bármilyen testnedvből, folyadékból. Antitestek normálisan is előfordulnak a vérünkben, mivel az immunrendszer szinte mindenre reagál, amivel kapcsolatba kerül. Betegség esetén azonban ezek mennyisége jelentősen megnő, valamint megváltozik az a tulajdonságuk, hogy az antigének melyik részét ismerik fel. A mennyiségi növekedést ki tudjuk mutatni, az antitestek eltérő viselkedését nem.

Az autoimmun betegségekben, sok fertőzésben, immunmediált gyulladásban mutathatók ki antitestek, amelyek bizonyos betegségekre jellemzők.

Amennyiben a betegség okozta  panaszok, tünetek és orvosi leletek valamint az antitest vizsgálat egybevág, az immunszerológiai vizsgálat  a diagnózist alátámasztja.

Nagyon fontos, hogy mindig a klinikai képnek megfelelő immunszerológiai vizsgálatot válasszunk ki, amely a diagnózist megerősíti.

Sokszor fordul elő, hogy a klinikai kép és egy antitest vizsgálat nem vág egybe. Ilyen eset például, hogy pikkelysömörben az esetek 5-6 %-ában sejtmag ellenes autoantitest (ANA) mutatható ki. A betegség szempontjából ennek nincsen jelentősége, nem segíti a diagnózist, de nem is mond ellent.

Az immunszerológiai vizsgálatok értékelését csak a klinikai képpel egyetemben szabad elvégezni, ami ezekben a kórképekben járatos szakorvos feladata!

Mi történik akkor, ha egészséges embernél végzünk ötletszerűen immunszerológiai vizsgálatot? Vannak betegségek, amelyek nem okoznak típusos panaszokat, vagy áttételesen okoznak panaszokat. Ilyen a cöliákia, amely akár teljesen tünetmentes lehet, de a betegségre jellemző immunszerológiai eltéréseket ki lehet mutatni. Ebben az esetben az immunszerológia diagnosztikus értékű, akár panaszmentes ember esetében is. Azonban ez nincs mindig így:

Sok antitest mutatható ki klinikai következmény nélkül. Ezek egy része átmeneti jelenség, sokszor egy fertőzés miatt jelennek meg, és tűnnek el hosszabb-rövidebb idő után. 

Az ilyen eltérések értékelése jelent kihívást.

Az immunszerológiával kapcsolatos kérdések utolsó csoportját azok az esetek képezik, amikor a betegség alapján felmerül autoantitestek jelenléte, de a vizsgálat ezt nem igazolja. Ebben az esetben vagy nem immunológiai eredetű betegség áll fent vagy úgynevezett szeronegatív típussal állunk szemben. Ez utóbbi vagy tényleg nem jár autointitest képzéssel vagy olyan ellenanyag van jelen, amit nem tudunk még vizsgálni.

Az immunszerológiai vizsgálatot el kell végeznünk, ha a klinikum alapján úgy gondoljuk, hogy az antitest kimutatás megerősíti a diagnózisunkat. Más esetekben sokszor a bizonytalanságot fokozzuk ilyen vizsgálat elvégzésével.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés