Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Ezt a kérdést biztosan kevesen tudják megválaszolni, azt meg egész biztosan még kevesebben tudják, hogy  Frederick Banting 1891. november 14-én született, és 1923-ban JJR Macleoddal együtt kapott Nobel díjat az inzulin feledezéséért. Banting felismerése volt, hogy a hasnyálmirigy szabályozza a vércukor szintet és Macleod laboratóriumában Charles Besttel és James Collippal együtt dolgozva készítették el azt a hasnyálmirigy kivonatot, amely a 14 éves cukorbeteg Leonard Thompson vércukrát drámaian csökkentette. Ez volt az a felfedezés, amely jelentősen megváltoztatta a cukorbetegek életét, és minden év november 14-én a cukorbetegség világnapján, Banting születésnapján emlékezünk meg arról a betegségről, amely a világon az egyik leggyakoribb, és a legtöbb problémát okozza az emberiségnek.

Leonard Thompson vércukra nem véletlenül reagált drámai módon a hasnyálmirigy kivonat beinjekciózására. 14 éves volt a beavatkozás idején, 1-es típusú cukorbetegségbe szenvedett. Ez a betegség a hasnyálmirigy inzulin termelés képességének szinte teljes mértékben történő elvesztésével jár, mivel  hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei elpusztulnak. A betegség autoimmun eredetű. Már 1866-ban leírta egy brit tudós (tényleg az volt!) Harley, hogy a cukorbetegségnek legalább két formája létezik. A korabeli leírásokból már világos volt, hogy az egyik típusú beteg fiatal és sovány, a másik elhízott és idősebb. Az 1940-es évek anthropometriai vizsgálatai megerősítették a két csoport létezését, és 1951-ben sikerült igazolni, hogy a korán megjelenő cukorbetegség az inzulin hiány következménye. Már az 1940-es években tudott volt cukorbeteg elhunyt gyermekek patológiai vizsgálatából, hogy a hasnyámirigy inzulin termelő szigeteiben insulitis, azaz immunsejtes beszűrődés, gyulladás látható. Azonban a hatvanas évekig kellett várni, hogy bebizonyosodjék, a szigetsejtek autoimmun gyulladása felelős az inzulin termelő sejtek elvesztéséért, az inzulin hiányért és végeredményben a cukorbetegség kialakulásáért.

Annak ellenére, hogy számos próbálkozás volt már az autoimmun gyulladás meggyógyítására, a hasnyálmirigy szigetek inzulin termelésének visszaállítására, oki kezelést eddig nem sikerült kitalálni. Azonban az inzulin alkalmazása és egyre korszerűbb inzulin készítmények lehetővé tették, hogy a cukorbetegség tünetei és szövődményei enyhíthetők, a betegek életminősége javítható, a várható élettartam nem rövidül meg.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés