Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Október második hete a plazmaadók hete. Évente egy alkalommal ünnepeljük azokat az embereket, akik önként adnak vérplazmát, hogy abból életmentő gyógyszerek készüljenek.  A plazmaadók önzetlensége nélkül ez nem volna lehetséges, mert minden adományozó a testének egy nagyon fontos alkotórészét a vérplazmáját adja e célra. Ugyanis a plazma komponenseit abban a mennyiségben amiben szükségesek nem lehet mesterséges körülmények között előállítani. Egyedüli forrásként az adományozott plazma áll rendelkezésre.

Egy évvel ezelőtt már részletesen írtam, hogy miért fontos a plazmaadás, milyen készítmények forrását jelentik, milyen betegségek gyógyítására alkalmasok ezek a gyógyszerek. Az immunhiányos állapotok, a vérzékenység miatt a betegek korábban sokszor idő előtt elhaláloztak, akár gyermekkorban, vagy teljes rokkantságban élték az életüket.  Azonban mióta léteznek a plazma alapú kezelési lehetőségek, a legtöbb beteg teljes értékű életet élhet. Hogy érzékeltetni lehessen a szükségességet, egy immunhiányos beteg egy évi immunglobulin pótlásához megközelítőleg néhány száz donáció szükséges, vérzékeny beteg kezeléséhez ez a szám eléri, sőt meg is haladja az 1000-et.

Ez a hét jó alkalom arra is, hogy megismerjük mindazokat a betegségeket, amelyek ritkák, ezért szinte láthatatlanok, de még így sok száz vagy ezer beteg életét keserítik meg. Az immunglobulin készítmények, a véralvadási faktorok és az albumin ezekben a betegségekben alkalmazhatók.

Sokan aggódnak, hogy veszélyes-e a plazmaadás. Egyrészt minden önkéntest előzetes vizsgálatnak vetnek alá, hogy alkalmas-e donornak. Másrészt folyamatos orvosi és laboratóriumi ellenőrzésben részesülnek a donorok, időszakos nagyobb felülvizsgálatokkal. Ez a figyelem nem csak a donorok egészségét, hanem a gyűjtött plazma tisztaságát biztosítja, hogy a gyógyszert kapó betegek a kezeléstől ne szenvedjenek egészségkárosodást. A plazmaferezis technikája már jó negyven évre tekint vissza, nagyon modern készülékekkel, egyszer használatos eszközökkel történik a gyűjtés. A ferezis állomásokon dolgozókat szigorú feltételek alapján választják ki, csak megfelelő képzettséggel végezhetik ezt a tevékenységet, rendszeres továbbképzésben részesülnek, a munkájukat szigorúan ellenőrzött körülmények között végzik. Világszerte minden nap több tízezer sikeres vérplazma donáció történik.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés