Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az oldalamon már több tucat blog érhető el minden kedves olvasó számára. A facebookon, de emailben is sok megjegyzést kaptam, köszönöm mindenkinek az érdeklődést. Van egy téma, amely mindig sok hozzászólást vált ki. Ezek rendszerint nagyon sok érzelmet tartalmaznak, vagy nagyon elutasítók, vagy támogatók. Hogy lehet, hogy ugyan az a kérdés, a szteroid kezelés ennyire megosztó?

Kezdjük az elején!

Mik azok a szteroidok?
Ha a rideg tényeket nézzük, a szteroidok perhidro-ciklopentano-fenantrénvázat vagy más néven gonánvázat tartalmazó, a lipidek családjába tartozó szerves molekulák. Ebbe a kémiai csoportba tartozik a koleszterin is. A kortikoszteroidok a mellékvese kéreg által termelt szteroid szerkezetű hormonok, amelyek három nagy csoportot alkotnak. A szexuálszteroidok a nemi működést, a mineralokortikoidok a só és vízháztartást, a glükokortikoidok a szénhidrát anyagcserét szabályozzák. Ez a nevezéktan Selye János magyar származású tudós nevéhez fűződik. A stresszreakció tanulmányozása során Selye János elsőként ismerte fel, hogy az stressz során kialakuló folyamatokban központi szerepe van a mellékvesekéreg hormonjainak. Mivel a glükokortikoid hormonok erős gyulladáscsökkentő hatásúak, jó kiindulási alapot képeztek gyógyszerek készítéséhez.

A szteroidok az egyik legellentmondásosabb gyógyszercsoport?
A szteroid gyulladácsökkentő gyógyszerek kettős arcát a cortison első alkalommal történő beadása jól szemlélteti: 1948-ban egy negyedik éve rheumatoid arthritisben szenvedő asszony kapott kezelést. Az ízületi panaszok gyorsan és jelentősen javultak, de a 23. napon az arca elkezdett kikerekedni, a 60. napra megjelentek a mellékhatások: a testsúly nőtt, testszerte pattanások jelentek meg, a bőrön striák képződtek.
Az ezt követő években rengeteg betegségben bizonyultak a szteroid típusú gyulladáscsökkentők hatásosnak. Például a lupus betegséghez társuló súlyos fokú vesegyulladás gyors halálozását 80 % feletti 5 éves túlélés váltotta fel. A szteroidok megjelentek a bőr és tüdőgyógyászati betegségekre helyileg alkalmazható kenhető vagy belélegezhető készítményekben is.
Ahogy az első alkalmazáskor is már kiderült, az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a szteroid gyógyszerek gyakran okoznak vérnyomás- és vércukor emelkedést, amely akár gyógyszeres kezelést is szükségessé tehet. Gyakran okoznak gyomorégést főként fájdalomcsillapítókkal és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve. Csökkenhet a kálium-szint, ezért ezt rendszeresen ellenőrizni és pótolni kell. Vérzészavart, a bőr elvékonyodását és sérülékenységét okozzák, amely véraláfutások keletkezéséhez vezet egész enyhe mechanikai behatásra. Hosszabb távon a testsúly gyarapodik, hangulati problémák, szürkehályog valamint csontritkulás jelentkezhet. Ezek kivédésére néhány másik gyógyszert is el kell kezdeni szedni: általában gyomorvédőt, káliumsót, kálciumot és D vitamint adunk.

Most akkor vegyem be a szteroidot vagy sem?

Jól megtervezett kezelési terv esetén nem nehéz dönteni!

Az alábbi gondolatokat a szteroid szedés „egyszer egyének” szoktam nevezni.
1. Lényeges a helyes diagnózis megállapítása. Csak megfelelő indokoltság esetén szabad szteroid tartalmú gyógyszert adni.
2. Vannak autoimmun és immunmediált betegségek, amelyek csak szteroid tartalmú gyógyszerekkel kezelhetők. Ezek rendszerint súlyos vese, szív, tüdő vagy központi idegrendszeri kórképek. Kezelés nélkül ezek a betegségek idő előtti halált vagy súlyos fokú rokkantságot okoznak. Ilyenkor csakis a korai, hatásos kezelés segít, szinte bármi áron.
3. Van sok betegség, amelyek nem rövid idő alatt, hanem hosszú évek során vezetnek súlyos egészségromláshoz, de szintén csak szteroid kezeléssel hozhatók nyugalomba. Jó példa a rheumatoid arthritis vagy a pikkelysömörrel társult arthritis.
4. Az adag és az időtartam helyes megválasztása: Túl sokat vagy túl keveset sem szabad adni. A kezdeti magasabb adagot néhány hét vagy hónap alatt fenntartó kezelésre kell csökkenteni, és ha lehetséges ki kell vezetni. A kivezetés rendszerint lassan történjen, akár 1-2 év is lehet. A túl gyorsan abbahagyott kezelés legalább olyan káros, mint az elhúzódó.
5. Vannak betegségek, amelyek egy kisebb és rövidebb szteroid kezelés mellett is rendbe jönnek. Ha azonban a szteroid kezelés szükségessége tartós, időben kell gondoskodni szteroid spóroló immunmoduláció (immunszuppresszió) beállítására.
6. Időben kell elkezdeni a kezelést. Minél több idő telik el az első tünetek vagy panaszok fellépésétől, annál több gyógyszerre van szükség és tartósabb alkalmazás szükséges.
7. A szteroid dózis emelésére van szükség műtétek esetén, így a gyógyszer szedéséről az operáló orvost tájékoztatni kell.
8. Hirtelen elhagyás esetén jelentős vérnyomás esés, akár sokkos állapot is kialakulhat! Azonnal elhagyni a gyógyszert tilos!
9. Fel kell mérni a kezelést befolyásoló tényezőket: életkor, társbetegségek (cukorbetegség, vérnyomás problémák), testsúly, egyéb szedett gyógyszerek.
10. A beteggel való együttes döntés. El kell magyarázni, hogy mi és miért történik, mennyi ideig tart, mi várható. A pozitívumok mellett a várható hátrányokat is ismertetni kell, a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

A fentiek alapján is látható, hogy a szteroid kezelés megtervezése és kivitelezése nem egyszerű sem a betegnek sem az orvosnak. Azonban megéri energiát fektetni a problémába, mert az immunológiai eredetű gyulladásos betegségek kezelése megnyújtja az élettartamot, javítja az aktivitást, a munkaképességet és az életminőséget.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés