Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

Az elmúlt két évtizedben a D-vitamin igen népszerű téma lett. Sokféle D-vitamint tartalmazó termék jelent meg, és szinte agyonnyom a sok információ, hogy miért szedjünk egyre többet. A D-vitamin nagyobb mennyiségben az olajos halakban, a vörös húsban, májban, tojás sárgájában található meg, de gyakori adalék különböző élelmiszerekben például a tejtermékekben, a reggelikben. A D-vitamin feladata a megfelelő kálcium szint biztosítása, elsősorban a bélből történő felszívódás és a vesében végbemenő visszaszívódás fokozásával. A D-vitamin a hatása, működése inkább a hormonokéra emlékeztet, ezért manapság sokszor D-hormonnak is nevezik. A D-vitamin több lépcsőben aktiválódik, a májban, vesében illetve a bőrben. Ez utóbbi napfényt igényel. Ha megfelelő mennyiségű napfény éri a bőrünket, akkor keletkezik annyi D-vitamin, amennyire szükségünk van.

A tudományos világban összecsapnak az érvek-ellenérvek, hogy a természetes D-vitamin mellett kell-e az egészséges szervezetnek D-vitamin pótlás, és ha igen, akkor mekkora az adag. Emiatt a D-vitamin pótlásról több iskola is kialakult. Azok a tudósok, akik olyan földrajzi területről származnak ahol bőven van napfény, a D-vitamin pótlás ellen ágálnak. Nem tartják szükségesnek, sőt felhívják a figyelmet a D-vitamin túladagolás veszélyeire: kálcium rakódik le a szövetekben, a veseműködés károsodik, a csontállomány romlik. Ezek a kutatók azt látják bizonyítottnak, hogy az életmód és a táplálkozás megfelelő D-vitamin ellátottságot biztosít, és a D-vitamin szedését egy divatos, generált jelenségnek tartják. Azonban azokon a területeken (pl. Egyesült Királyság), ahol kevesebb az éves napsütéses órák száma, főleg időseknél, gyerekeknél, akik szobába zártan élnek nem biztos, hogy képződik elegendő aktív D-vitamin. Így a téli időszakban a D-vitamin pótlását javasolják a veszélynek kitett embereknél, és egészségeseknél is.

Mennyi bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin bármilyen betegséget gyógyít?
Annak ellenére, hogy szinte minden héten jön egy hír a D-vitamin csodálatos gyógyító erejéről, sajnos nagyon kevés a tudományos szempontból értékelhető eredmény. Az eddig elkészült nagy számú klinikai vizsgálat még nem mutatott jelentős gyógyító hatást sem mozgásszervi sem egyéb betegségben. Ezen a területen azonban rengeteg kutatás zajlik, néhány év múlva már többet fogunk tudni a kérdésről.

Hol az igazság?
Ahogy mindig is, valahol középen. A D-vitamin az élethez nélkülözhetetlen, és a megfelelő vitamin ellátottságot biztosítani kell. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő napfényhez (földrajzi ok, felszívódási zavar, bezártság), ellenőrizni kell a D-vitamin szintet, és ha alacsony, akkor rendezni kell. Az egészséges embereknél a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mennyiségű napfény mellett nem szükséges a külön bevitel.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat.

Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés