Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A szisztémás autoimmun betegségekről tudjuk, hogy csökkentik a fizikai teherbíró képességet, rontják a munkabírást. Ezek a betegségek azonban nem csak a testet érintik. A betegség, a mozgásszervi fájdalom és a deformitások miatt kialakuló szorongás önértékelési zavarokhoz, hangulatzavar kialakulásához vezet. A betegség okozta fáradtság, gyengeség, rossz hangulat csökkenti a szexuális vágyat, a mozgásszervek romlása, a súlyos deformitások, izomgyengeség vagy idegrendszeri tünetek kialakulása megnehezíti a szexuális együttlétet.

Mindezek a tényezők negatív hatással van a betegek párkapcsolatára. A nehézségek mind a testi, mind a lelki problémákból adódnak. A megoldás nem egyszerű, a kultúránkban nincsen helye az ilyen jellegű problémák megbeszélésének, a jó megoldások kialakításának.

Első lépésben a partnerrel kell megbeszélni a betegség mibenlétét, az aktuálisan fennálló panaszokat (pl. csípőízületi gyulladás vagy gerinc miatti fájdalom). Ha a betegség aktív, a fájdalom és a beszűkült ízületi mozgások miatt nem valószínű, hogy az együttlét kivitelezhető. Ebben az esetben a szexuális absztinencia elfogadható kell legyen a partner számára is. Az immunológiai betegség kezelésének áttekintése, a jól beállított terápia mellett azonban nem csak a fájdalom enyhül, hanem javul a hangulat, a libido is helyreáll. Amennyiben csak a fájdalom van jelen, fájdalomcsillapító bevétele megpróbálható az együttlét előtt. A hosszú távú sikeresség érdekében a rendszeres testmozgás, izomerősítés segít az ízületek normál mozgástartományának megtartásában, így a szexuális aktivitás fenntartásában is. Masszázs ellazítja az izmokat, így segíthet a panaszok csökkentésében. A megváltozott ízületi mozgások lehetetlenné teszik bizonyos pózok kipróbálását, ezért meg kell találni azt a pózt, ami deformálódott ízületek esetén is kivitelezhető.

Idősebb férfiak esetén gyakori probléma a merevedési zavar. Ez manapság sok esetben gyógyszeresen kezelhető figyelembe véve az egyéb, elsősorban szív- és érrendszeri betegségeket.

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!

Előjegyzés

Fotó copyright: halfpoint / 123RF Stock fotó