Telefonszámunk: 06 20 264-3994 info@immunologus.hu

A 20. századig a háborúk kapcsán kialakuló járványok több áldozatot követeltek a katonák és a polgári lakosság körében, mint maguk a háborús események. Az első védőoltás Edward Jenner nevéhez fűződik. Azt feltételezte, hogy a tehénhimlő okozta hólyagok váladéka ugyan megbetegíti az embert, de enyhébb betegséget okoz, amely a későbbi feketehimlő fertőzés ellen véd.  Ezzel az első mesterséges védőoltással sikerült megfékezni a feketehimlő járványokat, amely lehetővé tette, hogy a WHO a Földet 1979-ben feketehimlő mentessé nyilvánította.

A védőoltásoknak két fajtája van. Az aktív védőoltásokkal elölt, vagy legyengített kórokozókat juttatnak a szervezetbe, hatásukra az adott kórokozóval szemben ellenanyagok (antitestek) képződnek. Ezek aztán az ismét a szervezetbe került kórokozókat elpusztítják. A védekezésben szerepet játszanak a „memóriasejtek”, ezek a szervezetbe került kórokozókat gyorsan felismerik és ezzel elősegítik az antitestek képződését. A passzív immunizálás során kész ellenanyagokat juttatunk a szervezetbe, a védettség azonnali, de csak 1 hónapig teljes, mivel 3 hónap alatt a beadott ellenanyagok lebomlanak.

Hazánkban kötelező védőoltásokkal védekezünk a tuberkulózis, a difteria, tetanusz, szamárköhögés, mumpsz, kanyaró, rózsahimlő, Haemophilus influenzae és a hepatitis B fertőzésekkel szemben. A védőoltási fegyelem Magyarországon igen magas, 95% feletti, ami úgynevezett „nyáj immunitást” biztosít és ezzel megakadályozza, hogy a védőoltásban nem részesült egyének megbetegedése járványokat idézzen elő. Az így szerzett védekezés szintje azonban felnőtt korra lecsökken, így fordulhatott elő, hogy a Romániában kitört kanyaró járvány hazánkban is megbetegedéseket okozott.

Ismétlő oltásokkal néhány nap alatt feleleveníthető a gyermekkori védőoltással szerzett védettség. Ezeket ajánljuk az utazóknak is, ha olyan országokba utaznak, ahol például a difteria vagy a kanyaró járványos mértékben fordul elő. Vannak ajánlott védőoltások, amelyekkel a rotavírusfertőzést, a járványos agyhártyagyulladást, a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladást, a bárányhimlőt, az influenzát, a HPV fertőzést, a Streptococcus pneumoniae bizonyos típusaival történő fertőződést akadályozhatjuk meg. Ezek a kötelező védőoltásokkal szemben általában nem ingyenesek.

Vannak olyan személyek, aki nem részesülhetnek védőoltásban (immunhiányosak, allergiások, immunbetegek élővírus oltása), ilyenkor a közösség (család) többi tagját részesítjük védelemben. „fészek immunitást” biztosítva. A közvetlen környezetben élők védettsége megakadályozza, hogy fertőzés elérje a betegségnek kitett személyt.

Az egzotikus országokba utazók fertőző betegségekkel szembeni védelme szakértelmet igényel, az utazó által látogatott ország szerint változik. Vannak betegségek, ami ellen csak a kellően hőkezelt élelmiszer, palackozott víz fogyasztása védhet, specifikus védőoltással egyáltalán nem (utazók hasmenése kórokozói), vagy csak korlátozott elérhetőséggel (dengue láz, hepatitis E vírus) rendelkezünk. Ismerni kell, hogy mely országokba indokolt a malária profilaxis, a szúnyog elleni védekezés, hol indokolt mindenképpen a járványos agyhártya-gyulladás elleni védelem („meningitis belt” országai), a sárgaláz elleni védőoltás, mikor kell biztosítani a hastífusz elleni védelmet, ismétlő oltást ajánlani bizonyos ragályos fertőző betegségekkel szemben. Mikor és kinek kell hepatitis A, B védőoltást adni, mely országokba utazáskor ajánlott a veszettség elleni profilaxis. Fontos informálni az utazót az utazás előtti teendőkről, mit jelent a magassági betegség és hogyan védekezhetünk ellene, mikor kell mélyvénás thrombózis kialakulása ellen védekezni, mi a teendő speciális esetekben, mint az alapbetegségekkel rendelkezők, a várandós és szoptatós anyák. Ismerni kell a szervezet immunválasz készségének aktuális állapotát (immunhiányban az oltások hatásossága csökken, az élő kórokozót tartalmazó vakcinák ellenjavalltak). Speciális esetekben szükség lehet infektológus, immunológus, kardiológus szakorvossal történő konzultációra is.

Az utazók védőoltásait szakorvosi irányítással legalább 6 héttel az utazás előtt el kell kezdeni, mivel a védettséget biztosító ellenanyagok termeléséhez idő kell.

Fertőző betegséget vagy védőoltást illető kérdésvel keresse fel dr. Nemes Zsuzsanna főorvosnő rendelését!
Előjegyzés

A betegség megállapítása mindig szakorvosi feladat. Immunológiai vagy reumatológiai panaszok esetén kérjen időpontot rendelésünkre!
Előjegyzés